2008-05-18
22:27:00

3-rätters grekisk middag!

Hade verkligen kökstjänst i går!
Lagade trerätters till kvällen. Lövbackarna kom hit och åt.
Till förrätt blev det den här smaskiga pajen!!

Faan, har fått en fettfläck på kameralinsen!
Nåja!
Får jag lova att presentera spenat och fetaostpaj!
Så smaskig!
Pajskal: 150 g smör blandas med 3 dl mjöl och någon matsked vatten. Förgrädda i 200 grader i 5 minuter. Jag använde form med löstagbar kant på, det är så snyggt att servera den då!
Skiva ner en rödlök, skölj 200-300 g färsk spenat. Värm upp lite olja i en stekpanna och lägg i lök o spenat och fräs på tills spenaten slaknat. Blanda detta med 100 g tärnad fetaost och 6-8 hackade soltorkade tomater, salt o peppar. Lägg i skalet.
Vispa i hop 4 ägg och 4 dl mjölk och häll över. Grädda i 200 grader i ca 30 minuter eller tills äggstanningen stelnat till!
Mmmm, smaskigt!

Till varmrätt hade vi inkokt lax och grekisk potatissallad.
En hel urtagen pinklax kokas i vatten med salt, morötter, purjolök och hela vitpepparkorn ca 20 minuter beroende på storlek. Klar att äta. Vi lät vår svalna av till rumstemperatur.
Grekisk potatissallad. Koka färskpotatis nästan klar (där gjorde jag en tabbe o lät den koka till ordentligt mjuk, ej att rekommendera...)
Riv skalet på en halv citron och pressa ur saften ur en halv citron i en skål. Häll i 2 msk flytande raps/smör med olivsmak. Skiva ner en rödlök och tärna ner 100 g fetaost. Lägg i skålen. Låt potatisen ånga av något, dela sen ner potatisen i skålen + ett glatt gäng oliver i valfri färg o lite flingsalt.
Så otroligt gott, smakade friskt av citronen och gott att den var ljummen. Riktig sommarsallad!

Jo, jag bakade ett bröd till detta oxå, mycket fetaost blir det...
25 g jäst
2 msk olja
5 dl mjöl
lite salt
Knåda ihop o låt jäsa i 30 minuter.
Kavla sen ut den på mjölad/smörad plåt.
Strö på 100-150 g smulad fetaost och 6 hackade soltorkade tomater och 2 tsk av oljan i tomatburken.
Vik i hop brödets kanter ovanpå och nyp ihop ordenligt så det bildar en lång baguette.
Låt jäsa under duk i 20 minuter, grädda sen i 200 grader 15-20 minuter!
Låt svalna på galler!
Mums mums! Mycket feta o soltorkade tomater! Å smaskigt blev det.
Therese bidrog med en rabarber paj till dessert, lite svenskare än de andra rätterna kanske!

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: